Αυτό συμβαίνει, διότι σε περίπτωση κτιρίων με πολύ ποιοτικά τοιχώματα (πάχος –μόνωση), ο βαθμός αξιοποίησης των συστημάτων υπέρυθρης θέρμανσης, μπορεί να διπλασιαστεί έναντι των συμβατικών, διότι αξιοποιούνται στο έπακρο οι ιδιότητες των δομικών στοιχείων του κτιρίου. Τώρα πλέον (με ελάχιστη θερμοδιαφυγη -απώλειες) συσσωρεύεται η θερμική ενέργεια στα δομικά στοιχεία (τοίχοι-πατώματα κ.λ.π) και επανεκπέμπεται σαν υπέρυθρη ακτινοβολία. Σε διαφορετική περίπτωση (συμβατικά), οι απώλειες λογω αερισμών και ανοιγμάτων, είναι μεγάλες και ανεξέλεγκτες.
Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ, ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ Η ΦΥΣΗ, ΝΑ ΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ!
Η φύση ποτέ δεν θα έκανε το λάθος, να θερμαίνει με ενεργοβόρο τρόπο. Να έχει απώλεια, δηλαδή, ενέργειας σε σημεία του σύμπαντος, πέραν από τους πλανήτες, που στοχεύει να θερμάνει. Φρόντισε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει ως θερμαντικό “πομπό θέρμανσης”, τον ήλιο, που με τον τρόπο της ωφέλιμης υπέρυθρης ακτινοβολίας, να στέλνει στοχευόμενα την θερμική ενέργεια στους πλανήτες και να τους θερμαίνει απευθείας, χωρίς την χρήση κάποιου ενδιάμεσου φορέα.
Προς τούτο, λοιπόν, ο αέρας (ατμόσφαιρα), που περιβάλλει τους πλάνητες, είναι διαθερμικός. Δηλαδή, διαπερνάται από την υπέρυθρη ακτινοβολία, χωρίς να δεσμεύει καθόλου, θερμική ενέργεια. Χωρίς απώλειες, λοιπόν θερμαίνονται απευθείας τα στερεά και τα υγρά των πλανητών ενώ σε δεύτερο χρόνο, θερμαίνεται και ο περιβάλλον αέρας, αφού έρθει σε επαφή με τούτα.
Απόδειξη, πως τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού, π.χ 35 βαθμούς κελσίου, ο αέρας στα ανωτέρα στρώματα της ατμόσφαιρας, είναι πολύ κρύος και όσο ανεβαίνουμε, είναι πολύ κάτω του μηδενός. Άρα, λοιπόν, η υψηλή θερμοκρασία των καλοκαιρινών μηνών (όπως καταγράφει ένα θερμόμετρο), οφείλεται, στην επαφή του αέρα με τα ήδη θερμά σώματα.
Όμως, με τα υπόλοιπα, συμβατικά - γνωστά, συστήματα θέρμανσης γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Ο αέρας θερμαίνεται πρώτος, αφού έρθει σε επαφή με συμβατικά θερμαντικά σώματα και είναι πάντα πολύ πιο θερμός από τα δομικά στοιχεία. Αποτέλεσμα, πέραν της ανθυγιεινότητας, είναι οι τρομερές απώλειες, έστω και με ελάχιστους αερισμούς, καθώς και η άνοδος του θερμού αέρα στα ψηλά στρώματα (ταβάνι), εκεί που δεν κατοικούμε.
Έχουμε, λοιπόν έναν ενεργειακά, “τρύπιο κουμπαρά”, με συνεχείς απώλειες στο εξωτερικό περιβάλλον και στα υψηλά στρώματα του χώρου που κατοικούμε. Αντιθέτως, με τον τρόπο της υπέρυθρης θέρμανσης, θερμαίνουμε επιτέλους τα τοιχώματα, που συσσωρεύουν την θερμότητα και την εκπέμπουν πάλι στον χώρο. Θερμαίνεται, όμως ομοιόμορφα και ο αέρας. Δια της επαφής, με τα ήδη θερμά τοιχώματα και αντικείμενα. Οι αερισμοί, λοιπόν, μπορούν πλέον να γίνονται άφοβα, με ελαχιστότατες, απώλειες ενέργειας. Βεβαίως, εδώ πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η ποιότητα, του “θερμοσυσσωρευτή”, που εδώ, είναι ο χώρος μας. Δηλαδή τα υλικά, που είναι δομημένος.
Κτίρια με μεγάλο πάχος τοίχων, εξασφαλίζουν, μεγάλη θερμοχωρητικότητα και πολύ υψηλή αποτελέσματα, χαμηλής κατανάλωσης. Επίσης τοίχοι, με εξωτερική θωράκιση μόνωσης, δεν αφήνουν την ενέργεια, να διαφύγει καθόλου και με τον συνδυασμό των δυο παραγόντων, μπορούμε, να φτάσουμε σε απίστευτα αποτελέσματα. Δεν είναι, όμως μόνο οι παραπάνω λόγοι, παράγοντες οικονομίας. Ένας ακόμη πολύ σοβαρός παράγοντας,οικονομίας υπέρ της υπέρυθρης θέρμανσης, είναι, η δυνατότητα της, να θερμάνει και απευθείας, ανθρώπους και έμβιους οργανισμούς.
Τι σημαίνει όμως αυτό;
Αν η επιλογή της θέσεως των θερμαντικών σωμάτων είναι “έξυπνη”, σε θέσεις δηλαδή αρκετά κοντά στις συνήθεις θέσεις των χρηστών, μπορούμε, να επιτύχουμε υψηλή θερμική άνεση, με πολύ χαμηλή θερμοκρασία αέρα.
Μην ξεχνάμε, ότι η θερμότητα, που αισθανόμαστε, είναι ο μέσος όρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας, που λαμβάνουμε από τα αντικείμενα, και της θερμοκρασίας του αέρα. Αν, λοιπόν, τα θερμαντικά σώματα, λόγω της θέσεως τους, μας δίνουν απευθείας θερμικό φορτίο π.χ 24 βαθμούς, ενώ η θερμοκρασία αέρα είναι 18 βαθμοί κελσίου, αυτό που θα αισθανόμαστε, θα είναι ο μέσος Όρος. Δηλαδή 21 βαθμούς. Αν συνυπολογίσουμε, πως λαμβάνουμε και την απευθείας ακτινοβολία των τοίχων και των αντικειμένων, που είναι 1-2 βαθμούς, πιο θερμά, από τον αέρα, τότε αυτός ο μέσος όρος ανεβαίνει και άλλο. Εδώ να πούμε, πως η υπέρυθρη ακτινοβολία, είναι ο μόνος τρόπος, να θερμάνουμε τοπικά, μια περιορισμένη ζώνη ενός πολύ μεγάλου χώρου, με πολύ χαμηλή κατανάλωση. Αυτό χάριν της απευθείας ακτινοβολίας. Είναι όμοιο με το φαινόμενο, μιας κρύας χειμωνιάτικης ημέρας, αλλά με πολύ δυνατή ηλιοφάνεια. Στην σκιά παγώνουμε, αλλά στον ήλιο είμαστε μια χαρά.
Ας με συγχωρήσει, το αναγνωστικό κοινό, που δεν προχώρησα, στον συμβατικό τρόπο της προώθησης, του παράγοντα οικονομίας, παραθέτοντας νούμερα, αμφιβόλου ακριβείας, όπως συνήθως γίνεται για εμπορικούς λογούς. Προσπάθησα, να περιγράψω, την αυτονόητη φυσική λειτουργία του συστήματος μας, που από μόνη της, οδηγεί στον παράγοντα οικονομίας. Άλλωστε κανένας ειδικός, δεν μπορεί να προκαθορίσει, τελικές καταναλώσεις, όταν τούτες εξαρτώνται από δεκάδες παράγοντες (ευαισθησία του κάθε ανθρώπινου σώματος στο κρύο - συνήθειες αερισμών - μόνωση κτιρίου - περιοχή της Ελλάδας - προσανατολισμός - γειτνίαση με άλλες οικοδομές - τιμή καύσιμων κατ’ έτος κ.λ.π)
Πάντως το σύστημα μας, γενικώς υπερέχει, όταν εκτός των παραπάνω λόγων αναλογιστούμε, ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτονόμηση του κάθε δωματίου ξεχωριστά με την προσθήκη ενός ακόμη θερμοστάτη.
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ!
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ-ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Εδώ να προσθέσω, πως το ηλεκτρικό σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης, είναι το φιλικότερο, για την συνεργασία με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι προφανές, πως το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχώς πέφτει και είναι βέβαιο, πως θα πέσει και άλλο. Όλες οι πολιτικές αναγγελίες, σε όλον τον κόσμο, αυτό προωθούν. Το σύστημα Doppler, ρίχνει το κόστος αγοράς, “ανανεώσιμων συστημάτων ενέργειας”, στο μισό, αφού απαιτεί την μισή εγκατεστημένη ισχύ, από τα αλλά συμβατικά συστήματα ηλεκτρικής θέρμανσης. Ίσως μόνο αυτό, θα αρκούσε για την αγορά του. Όμως το ολιστικό μας σύστημα, μέσα από τους παράγοντες Υγεία - Οικονομία - Λειτουργικότητα - Αισθητική, προβάλει απλά, ακόμη ένα μεγάλο πλεονέκτημα! Την απόλυτη συμφιλίωση, με τις σύγχρονες επιταγές για εξοικονόμηση ενέργειας και καθαρού περιβάλλοντος, που προσδιορίζουν προφανέστατα την ενεργειακή αυτονόμηση των κτιρίων.
Η ενεργειακή επανάσταση ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα, ενώ το πρωτοπόρο σύστημα μας, ενισχύει και υποβοηθά, την ωρίμανση της
Τάσος Ζαχαριάδης
Γεν. Διευθυντής της Lifetherm
© Lifetherm | created by Common Room